به گزارش ایران پژواک، دکتر کیانوش جهانپور در ارتباط ویدیوکنفرانسی با خبرنگاران، در پاسخ به سوال ایسنا در خصوص تصمیم ستاد ملی مقابله با کرونا درباره دستگاه زباله سوز اهدایی از کشور چین و این که این دستگاه به کدام شهر اختصاص مییابد، گفت: این دستگاه، دستگاه خاصی نیست. به طور کلی ویروس کرونا در درمای ۷۵ درجه سانتی گراد از بین خواهد رفت که الزاما نیازمند دستگاه خاصی نخواهیم بود. این دستگاه در کشور قابل تولید است و در صورتی که یک نمونه آن به صنعتگران اهدا شود قادر به تولید تعداد قابل توجهی از آن خواهند بود. البته بنده اطلاعی از رقابت بین استانی برای رسیدن این دستگاه زباله سوز به تهران یا قم ندارم. این موضوع نیز قابل توجه است که موضوعات پر اهمیتتر به ستاد گزارش میشود و ممکن است این موضوع در بخشهای فرعی مطرح شده باشد.
اصراری به استفاده ماسک N۹۵ در متروها نداریم
وی در پاسخ به سوال دیگر ایسنا در خصوص برنامههای وزارت بهداشت برای تامین ماسک در ایستگاههای مترو به دنبال اجباری شدن زدن ماسک در مترو، تصریح کرد: ما تولید کننده نیستیم و تامین،تولید و توزیع ماسکهابه عهده به وزارت صمت است. تنها در صورتی که تصمیماتی برای ارائه ماسک به داروخانهها اتخاذ شود، نظارت با سازمان غذا و دارو خواهد بود.
وی در ادامه در خصوص نحوه قیمتگذاری ماسکها، بیان کرد: پیش از این اداره تجهیزات پزشکی قیمتگذاریها را انجام داده و تغییری در قیمتگذاری تا کنون صورت نگرفته است. ما اصراری به استفاده ماسک N۹۵ در متروها نداریم و مردم میتوانند بر اساس فیلمهای آموزشی وزارت بهداشت اقدام به تهیه ماسکهای خانگی کنند. اکنون با توجه به بالا رفتن ظرفیتهای تولیدی، سطح ارائه ماسک بالاست و نگرانی برای تامین ماسک در نقاط مختلف نداریم.
هیچ جایگزینی برای تست PCR فعلا وجود ندارد
وی در پاسخ به سوالی در خصوص میزان انجام تستهای آزمایشگاهی در کشور، گفت: مطابق آخرین ظرفیتهای ایجاد شده در نظام آزمایشگاهی کشور، تست PCR که به صورت رایگان انجام میشود، حدود ۱۵ هزار مورد است که تا ۲۰ هزار مورد نیز قابلیت افزایش دارد که این ظرفیت در منطقه مدیترانه شرقی قابل توجه است. حتی در کشورهایی که ظرفیت تست بالاتر از کشور ما هست هم ۵ تا ۶ برابر میانگین روزهای منتهی به انجام تست را میتوانند انجام بدهند. موارد مثبت این تست تا ۶۰درصد قطعی است، اما موارد قطعی کاذب نیز به طور میانگین تا ۴۰ دارد. همزمان تلاش کردیم که با ارتقای نمونه برداری، ضریب خطا کاهش پیدا کند که در روزهای اخیر این ضریب خطا کاهش یافته است. توجه کنید هیچ جایگزینی برای تست PCR فعلا وجود ندارد.
چرایی عدم ابتلای بیماران HIV به کرونا
جهانپور در پاسخ به سوالی درباره چرایی احتمال عدم ابتلای بیماران اچ آی وی مثبت به ویروس کرونا جدید، اظهار کرد: استفاده از داروهای آنتی ویروس برای بیماران مبتلا به اچ آی وی از روزهای اول شیوع بیماری مطرح بود و حتی در پروتکل اولیه هم از داروی "کلترا" استفاده میشد که برای بیماران مبتلا به اچ آی وی هم استفاده میشود. البته گزارشهایی که داریم، لزوما اثربخشی کلترا در کنترل کرونا نشان داده نشده است. بر اساس آخرین اطلاع بنده ۱۲۰۰ نفر از مبتلایان به HIV تست کرونا دادند که تست شان منفی بود، اما این به معنای عدم ابتلای قطعی این افراد نیست، اما به نظر میرسد سطحی از حفاظت فردی برای این افراد ایجاد شده است که کم تر از یک جامعه عادی به این بیماری مبتلا میشوند.
سخنگوی وزارت بهداشت در خصوص استفاده از داروهای روماتیسم برای درمان مبتلایان به کرونا، ادامه داد: داروی هیدروکسی کلروکین که برای بیماران کرونایی استفاده میشود به جز آن که دارویی برای درمان مالاریا بود در برخی موارد برای افراد مبتلا به روماتیسم هم استفاده میشد. از سوی دیگر برخی بیماران همزمان کاندید دریافت کرتونها نیز بودند که اثربخشی نسبی نیز داشته است. داروی "اکتمرا" که تولید شرکت سوییسی است همزمان در یکی از شرکتهای دارویی به صورت آزمایشگاهی تولید میشود که از این دارو که برای موارد شدید روماتیسم استفاده میشود؛ اکنون از این دارو به صورت مطالعات بالینی در یک طرح تحققاتی از این دارو استفاده کردهایم لذا از آنجا که به نظر میرسه عوارض شدید بیماری ناشی از آبشار التهابی فعال است قاعدتا داروهای روماتولوژی میتوانند موثر باشند اما هیچ کدام درمان قطعی کرونا نیست.
درمان بیماران کرونایی صرفا با طب سنتی امکانپذیر است؟
سخنگوی وزارت بهداشت در پاسخ به سوالی درباره درمان کرونا با طب ایرانی اظهار کرد: تعدادی طرح تحقیقاتی با مبانی طب سنتی ایرانی در بیمارستان ها در حال انجام است. فعلا هیچ مورد گزارشی از اثربخشی قطعی آنها در درمان کرونا نداریم و قاعدتا آنچه به عنوان توصیهها عنوان میشود را دفتر طب ایرانی وزارت بهداشت و دانشکده های طب سنتی دانشگاه های علوم پزشکی منتشر میکند، مبتنی بر یافتهها و آموزههای کلی طب ایرانی در ارتقا سلامت عمومی و سیستم ایمنی در مواجهه با بیماریهای عفونی و واگیر است و خاص بیماری کرونا نیست. مطالعاتی مثل طب مدرن را در دست اقدام داریم. پزشکی، علمی مبتنی بر شواهد است و اگر شواهد متقن مبنی بر اثربخشی و سودمندی یک دارو یا فرآورده طبیعی یا یک روش درمان سنتی مشخص شود، مثل روشهای طب مدرن قابل تجویز خواهد بود و حتی میتوانیم آن را به عنوان روش مکمل در پروتکل درمان بیماری کرونا وارد کنیم.
اظهارنظرهای سیاسی درباره کرونا
اطلاعات کرونا از سامانه HIS اخذ نمیشود
وی در پاسخ به سوالی درباره اینکه برخی شبکههای فارسی زبان خارجی وزارت بهداشت را متهم به آمارسازی کرده و ادعا کردهاند که بیشتر مبتلایان به کرونا ثبت نمیشوند و اطلاعات مبتلایان کرونا با چند روز تاخیر در سامانه ثبت می شود و آنها به برخی اسناد از آمار مبتلایان از طریق سامانههای HIS بیمارستانی دست پیدا کردهاند، گفت: برخی اظهارنظرها در خصوص کرونا سیاسی است، افرادی کارمند سرویسهای اطلاعاتی هستند که در گرداندن رسانه فارسی زبان خارج از کشور نقش دارند.
وی افزود: باید به این نکته توجه داشت که این اظهار نظرها ناشی از بی اطلاعی این افراد است که اقدام به خبرسازی میکنند. ما از HIS بیمارستانی آمار روزانه بیماران کرونایی را نمیگیریم؛ چرا که هنوز ارتباط این اتصال و درگاه مشترک در این سامانه نداریم، این سامانهها آفلاین است و به هیچ وجه ارتباطی ندارند و ممکن است بعضا آمار هفتگی هم نداشته باشند. ما از مسیر و سامانه دیگری که این دوستان اطلاع ندارند، اطلاعات بیماران و فوتیهای کرونایی را به روز داریم و ماکسیمم اختلاف آمار ما با اطلاعات آزمایشگاهی و مراکز درمانی ۲۴ ساعت است. ما به هیچ وجه اطلاعات خود را از HIS بیمارستان نمیگیریم و برای اطلاعات سریع این سامانه را انتخاب نکردهایم. در معاونتهای بهداشت و درمان سامانههای مختلف داریم که هر کدام کاربرد خود را دارند، اما ما از سامانهای که اسم آنها را بسیاری می دانند، اطلاعات نمی گیریم. سمانهای که این رسانههای معاند اعلام کردند، بعضا تا ۴۵ روز اطلاعات به روز نخواهد شد.
محدودیت اعمال جراحی زیبایی به قوت خود باقی است
وی در پاسخ به سوالی در خصوص محدودیتها برای اعمال جراحی زیبایی و چگونگی انجام اعمال جراحی الکتیو یا غیرضروری، اظهار کرد: بر اساس بخشنامه معاونت درمان وزارت بهداشت، در استانهای مختلف با توجه به دانشگاههای علوم پزشکی، جراحیهای غیراورژانسی قابل انجام است. اما همچنان برای انجام اعمال جراحی لوکس و زیبایی مجوزی ندادهایم.
تا 35 درصد تخت های ICU اختصاصی کرونا، خالی است
وی افزود: قسمت زیادی از تختهای بیمارستانی که به کرونا تخصیص یافته بود، در حال حاضر خالی است. حتی یک دوم تختهای آی سی یو به کرونا اختصاص یافته بود که بیش از ۳۰ تا ۳۵ درصد همان یک دوم هم در حال حاضر خالی است و میتوان از این ظرفیت برای پذیرش بیماران الکتیو استفاده کرد، فلذا ارائه خدمات با پروتکلهای ابلاغی در حال انجام است.
نحوه تمدید نسخههای بیماران مزمن
سخنگوی وزارت بهداشت، در پاسخ به سوالی درباره تمدید نسخههای بیماران مزمن اظهار کرد: داروهای معمول بیماران مزمن با نشان دادن همان نسخه قبلی، حتی تا شش بار قابل تحویل است. بیماران قلبی و عروقی، فشار خون، دیابتی و سایر بیماریهای مزمن میتوانند دارو را به این صورت تحویل بگیرند. البته این موضوع شامل برخی داروهای آنتی بیوتیک نیست. بیماریهای مزمن که معمولا بیماریهای غیرواگیر را شامل میشود، شامل این موضوع هستند. از سوی دیگر راه اندازی کلینیکها و درمانگاهها و بیمارستانها هم در دستور کار است و برای تجدید نسخه هم مشکلی در هفتههای آتی نخواهیم داشت.
وی در پاسخ به این سوال که آیا تغییری در بیمارستانهای پذیرنده بیماران کرونایی به وجود آمده است یا خیر؟ بیان کرد: با توجه به روند متفاوت بیماری در استانهای مختلف این روند در هر استان به نوعی است. قاعدتا با کاهش موارد ابتلا به بیماری برخی از بیمارستانها در برخی نقاط از سرویسدهی به بیماران کرونایی خارج شدهاند البته؛ در شهرهایی که تنها یک بیمارستان داشتند همچنان یک بخش به بیماران کرونایی اختصاص دارد.
کدام اپلیکیشنها در بحران کرونا با وزارت بهداشت همکاری دارد؟
جهانپور در خصوص اپلیکیشنهای کرونایی که با وزارت بهداشت همکاری دارند، بیان کرد: اپلیکیشن ماسک به طور رسمی با وزارت بهداشت همکاری دارد و سامانه salamat.gov.ir نیز همچنان در دسترس است. بقیه موارد مورد تایید وزارت بهداشت نیستند و فقط اپلیکیشن ماسک از وزارت بهداشت تاییدیه دارد.
لغو طرح ترافیک در کلانشهرها به قوت خود باقی است
جهانپور درباره احتمال برقراری مجدد طرح ترافیک در تهران و کلانشهرها گفت: در مورد طرح ترافیک و موارد مشابه آن، آنچه اولویت دارد تصمیم ستاد ملی مقابله با کرونا است. تا امروز تصمیم ستاد ملی مقابله با کرونا این است که در کلانشهرها طرح ترافیک نخواهیم داشت، زیرا وجود طرح ترافیک میتواند تعداد بیشتری از افراد را به سمت حمل و نقل عمومی هدایت کند که به دنبال آن احتمال ابتلا به ویروس در این فضاها افزایش خواهد یافت. البته اگر پیشنهادهایی در این زمینه وجود داشته باشد، قابل عرضه در ستاد ملی مقابله با کرونا هست و اگر پذیرفته شود، ابلاغ و اجرا میشود. ولی تا این لحظه آنچه وزیر بهداشت ابلاغ کرد مبنی بر لغو طرح ترافیک در کلانشهرها برقرار است.
نمی توان نسخه ای واحد برای مقابله با کرونا در تمام کشورها پیچید
سخنگوی وزارت بهداشت در بخش دیگری از سخنان خود، درباره استفاده از توصیههای سازمان بهداشت جهانی و سایر کشورها در مقابله با کرونا، اظهار کرد: کشورها در تصمیمات مستقل هستند و برای مقابله با یک اپیدمی، کل یک حاکمیت سیاسی درگیر خواهد شد، این گونه نیست که رابطه کشورها با سازمان جهانی بهداشت از بالا به پایین باشد. کشور ما در تصمیم سازیها و سیاستها در مسیر مقابله با هر اپیدمی از جمله کرونا توصیهها و یافتههای سازمان جهانی بهداشت را لحاظ میکند اما در نهایت تصمیم کشورها میتواند مشابه نباشد و کشورها با الگوهای مدیریتی، ساختارهای اجتماعی و فرهنگی خاص خود تصمیم گیری میکنند؛ این سوای نسخهایست که برخی توصیه به تزریق یا مصرف خوراکی مواد ضدعفونی یا شست و شوی ریه با دتول میکنند.
وی با بیان اینکه کشورها با توجه به زیرساختها و توانمندیهای خود تصمیم میگیرند و سازمان جهانی بهداشت این رویه را دنبال نمیکند که سیاست واحدی در همه کشورها اجرایی شود، ادامه داد: آنها به تفاوت در امکانات و زیر ساختهای هر کشور واقف هستند. نمیتوان نسخهای واحد برای مقابله با کرونا برای همه کشورها پیچید و استفاده از نظرات مراکز مختلف مثل مرکز مدیریت بیماریهای اروپا، سازمان جهانی بهداشت و سازمانهای جهانی سلامت میتوانند موثر و اثربخش باشند و حتی نتایج علمی موسسات کوچکتر و دانشگاههای پزشکی جهان میتواند کمک کننده باشد، اما ما بر اساس زیرساختها و ظرفیتهای خودمان تصمیمگیری میکنیم.
ایران در مقابله با کرونا، موفق تر از کشورهای پرمدعا
وی افزود: همه ناظران با انصاف قائل بر این هستند که ایران با توجه به اینکه تحت شدیدترین تحریم هاست و در شرایط سخت اقتصادی وارد اپیدمی کرونا شد و بالاترین دشمنیها را از کشورهای مختلف بویژه از استکبار جهانی و ایالات متحده دید، با زیرساختهای خود و استفاده حداکثری از توان و ظرفیت داخلی و بعضا ظرفیت موازی بین المللی که شاید روزی بتوان از آنها صحبت کرد، اما امروز جزو ناگفتنیها است، توانست مسیر مقابله با کرونا را بسیار موفق تر از بسیاری کشورهای پر مدعا، پیشرفته و توسعه یافتههای جهان که هیچ کدام از مشکلات ایران را قبل از بحران کرونا نداشتند، طی کند.
جهانپور تاکید کرد: معتقدیم با مشارکت همگانی و اجتماعی وسیع قطعا این مسیر قابل تداوم خواهد بود و ایران در مقابله با کرونا میتواند برای بسیاری از کشورها بویژه کشورهای در حال توسعه به عنوان الگویی موفق و راهگشا بدون هزینههای آنچنانی باشد و همه اینها مستندسازی خواهد شد و به عنوان یکی از تجربیات برای انتقال دانش از سوی نظام سلامت ایران ارائه خواهد شد. این مستندسازی برای بشر و جوامع ایرانی و سایر جوامع باقی خواهد ماند و از آن استفاده مفیدی در دهه های آتی خواهد شد.
ورود غیرقانونی اتباع برخی کشورها برای درمان کرونا
وی در پاسخ به سوالی درباره تعداد موارد فوت شده اتباع خارجی به علت کووید _۱۹ در کشور، تصریح کرد: افرادی که اوراق هویتی ندارند که قابل تفکیک نیستند که تبعه خارجی بودند یا نه، اما همه افراد فوت شده ناشی از بیماری کرونا در سراسر کشور احراز هویت شدهاند که همه آنها ایرانی بودند و ما در اتباع خارجی آمار بسیار پایینی داشتیم. یکی از مشکلات ما، ورود غیرقانونی اتباع برخی کشورها برای معالجه و درمان موارد مشکوک به کووید ۱۹ بوده است. البته وزارت کشور و نهادهای انتظامی پیگیر و مراقب هستند. عمده این افراد از پناهندگان افغان هستند که جواز اقامت ندارند و اگر قرار باشد تعداد بیشتری اضافه شوند، مشکلات دیگری نیز خواهیم داشت. ایران جزو نادر کشورهایی است که حتی با هزینه نزدیک به صفر، بیماران را در سیستم درمانی پذیرا بوده و دهها نفر در این روزها و هفتهها از این امکانات در کشور ما استفاده کردهاند و قطعا اتباع آسیایی و اروپایی میتوانند بیان کنند که خدمات دریافت شده در ایران در این روزها قابل مقایسه با کشور خودشان نیست.
روند کاهشی ابتلا، بستری و مرگ ناشی از کرونا در ایران
وی درخاتمه سخنان خود تاکید کرد: بسیج ملی مقابله با کرونا در حال انجام فعالیتهای جدی خود است و آمار روزانه ما نیز با روند کاهشی روبرو بوده است. بیش از 60 درصد موارد ما از مراکز خدمات سلامت است؛ یعنی هم موارد سرپایی هستند، هم وضعیت بهتری دارند و شناسایی بهتر و زوهنگامتری اتفاق میافتد. میانگین 5 روز گذشته نشاندهنده کاهش موارد ابتلا، بستری، مرگ و میر است و امیدواریم این روند همینگونه ادامه پیدا کند. اما این به معنای عدم رعایت بهداشت فردی و فاصلهگذاری فیزیکی نیست؛ عدم رعایت نکات بهداشتی میتواند سبب آلودگی مجدد مناطق سفید یا زرد شود. بنابراین ما همچنان محکوم به سبک زندگی متفاوت نسبت به روزهای قبل از کرونا هستیم. هیچ تصویر روشنی در مورد بیماری مقابل هیچ کسی نیست. متخصصان نمیتوانند اعلام کنند که بیماری با گرما از بین خواهد رفت یا در پاییز با اپیدمی دیگری مواجه نخواهیم بود. باید همچنان نکات بهداشت و فاصله گذاری اجتماعی را رعایت و از اقلام حفاظتی استفاده کنیم.
انتهای پیام
ارسال نظر