به گزارش ایرانپژواک از رویترز، در اولین واکنش به انتشار گزارش یک رسانه آمریکایی درباره کشف اورانیوم غنی شده با خلوص بیش از ۸۰ درصد در ایران، آژانس بینالمللی انرژی اتمی اعلام کرد که در حال مذاکره با ایران پس از انتشار گزارش غنیسازی با خلوص بالاست.
آژانس بینالمللی انرژی هستهای سازمان ملل متحد بامداد یکشنبه به وقت ایران اعلام کرد که در حال مذاکره با ایران در مورد گزارشهای کشف اورانیوم غنی شده با خلوص نزدیک به ۸۴ درصد است.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی در توئیتر نوشت: «آژانس از گزارشهای اخیر رسانهها در رابطه با سطح غنیسازی اورانیوم در ایران آگاه است. آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره نتایج فعالیتهای راستیآزمایی اخیر با ایران گفتگو میکند و در صورت لزوم به شورای حکام آژانس اطلاعرسانی خواهد کرد.»
آژانس بینالمللی انرژی اتمی پس از انتشار این توییت از اظهار نظر بیشتر در ارتباط با موضوع ایران خودداری کرد.
پیشتر خبرگزاری آمریکایی بلومبرگ در گزارشی ادعا کرده بود که آژانس بینالمللی انرژی اتمی در تلاش است تا چگونگی غنیسازی اورانیوم تا ۸۴ درصد توسط ایران را بررسی کند.
در این گزارش به نقل از دو دیپلمات بلندپایه غربی ادعا شده است که بازرسان آژانس بینالمللی اتمی در ایران هفته گذشته مقادیری از اورانیوم غنیشده کشف کردند که کمی کمتر از میزان مورد نیاز برای تولید یک سلاح هستهای است.
این دیپلماتها همچنین با سیاه نمایی از فعالیتهای هستهای صلح آمیز ایران، این فعالیتها را باعث ایجاد یک بحران جدید عنوان کردهاند.
در ادامه گزارش گفته شده که آژانس بینالمللی انرژی اتمی در تلاش است تا مشخص کند که ایران چگونه اورانیوم غنیشده با خلوص ۸۴ درصد را تولید و انبار کرده است، چون این سطح از غنی سازی بالاترین سطح غنی سازی اورانیوم است که تا کنون در ایران کشف شده و غلظت آن فقط ۶ درصد کمتر از مقدار مورد نیاز برای یک سلاح است.
در عین حال همزمان با بدعهدی مقامات اروپایی و آمریکایی و عدم پای بندی و اجرای برجام از سوی غرب، پیشتر ایران به آژانس بین المللی انرژی اتمی به صورت رسمی اطلاع داده بود که که سانتریفیوژهایش برای غنیسازی اورانیوم تا سطح خلوص ۶۰ درصد پیکربندی شدهاند.
در این گزارش همچنین ادعا شده است که اکنون بازرسان آژانس باید تعیین کنند که آیا ایران عمداً این میزان غنی سازی را انجام داده است یا اینکه این میزان از غلظت اورانیوم غنی شده در نتیجه انباشت ناخواسته در لولههایی است که صدها سانتریفیوژ را به هم متصل میکند.
بلومبرگ با طرح این ادعا که این دومین بار طی یک ماه اخیر است که ناظران آژانس فعالیتهای مشکوک مرتبط با غنی سازی در ایران را شناسایی میکنند، همچنین میافزاید: «آژانس بینالمللی انرژی اتمی در حال آمادهسازی گزارش سهماهه درباره ایران قبل از نشست شورای حکام در ۶ مارس در وین است.»
در عین حال به ادعای یکی از دیپلماتها، ایران نامه نگاریهای لازم را برای اعلام قصد خود با هدف افزایش سطح غنیسازی اورانیوم در دو تأسیسات نزدیک شهرهای نطنز و فردو انجام نداده است و به ادعای یک دیپلمات دیگر، حتی اگر مواد کشف شده به دلیل مشکلات فنی در عملکرد آبشارهای سانتریفیوژ باشد، این موضوع خطر تصمیم احتمالی ایران برای تولید اورانیوم غنی شده با غلظت بسیار بالا را نشان میدهد.
در عین حال یکی از دیپلماتها به بلومبرگ گفته است که اگر اورانیوم غنی شده ۸۴ درصدی ایران در نتیجه انباشت اورانیوم غنی شده در لولههای اتصالی سانتریفیوژ به صورت اشتباهی رخ داده باشد، انباشت این گونه اورانیومها موضوع جدیدی به شمار نمیرود و قبلاً هم چنین موضوعی پیش آمده است.
همچنین پس از طرح ادعای کشف اورانیوم غنی شده ۸۴ درصدی در ایران، بهروز کمالوندی معاون و سخنگوی سازمان انرژی اتمی، درباره ادعای بلومبرگ اعلام کرد: مایه تأسف است که آژانس بینالمللی انرژی اتمی همچنان به عنوان ابزار سیاسی برای فشار بر جمهوری اسلامی ایران مورد سوءاستفاده قرار میگیرد.
وی با ذکر این نکته که مطالب منتشر شده در بلومبرگ با هدف سیاه نمایی و تحریف حقایق صورت گرفته است، یادآور شد: آنچه آژانس با ایران مطرح کرده در خصوص وجود ذره یا ذراتی (particale) از اورانیوم با غنای بالای ۶۰ درصد در محل شیر برداشت محصول از طریق نمونه برداری متداول است.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی همچنین تأکید کرد: وجود ذره یا ذرات اورانیوم بالاتر از ۶۰ درصد در فرآیند غنی سازی به معنی غنی سازی بالای ۶۰ درصد نیست.
کمالوندی در توضیح بیشتر بیان کرد: این موضوع در روند غنی سازی امری بسیار طبیعی بوده که حتی میتواند با کاهش خوراک آبشارهای سانتریفیوژ در یک لحظه به وجود بیاید. ولی آنچه حائز اهمیت است محصول تولیدی نهایی است که جمهوری اسلامی ایران تاکنون مبادرت به غنی سازی بالای ۶۰ درصد نکرده است.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی اضافه کرد: آژانس بینالمللی انرژی اتمی بهتر از هر کسی واقف است که چنین مواردی در زمان انجام کار رخ میدهد. آنچنان که در گذشته نیز موارد متعددی از غناهای مختلف مشاهده شده که حل شده و این مورد اخیر نیز قطعاً حل خواهد شد.
وی با ذکر این نکته که این موضوع از نوع مطالبی نیست که آژانس آن را در اختیار اعضای خود قرار دهد، ادامه داد: طرح این موارد در رسانهها بار دیگر نشان داد که متأسفانه مدتهاست آژانس از جایگاه حرفهای و بیطرف خارج شده و هدف دار مطالب و اطلاعات فنی را در اختیار رسانههای غربی قرار میدهد و بدون تردید این روش باعث بی اعتبار شدن این سازمان مهم بینالمللی میشود.
انتهای پیام
ارسال نظر