• ۷ خرداد ۱۳۹۷ - ۱۲:۵۶
  • کد خبر: 996
قلیان

سن استعمال دخانیات در دختران کاهش یافته و طبق آمار، مصرف سیگار و دیگر انواع دخانیات مانند قلیان، در مکان‌های عمومی و پارک‌ها توسط دختران روندی رو به رشد دارد و با این رشد روزافزون مصرف دخانیات از سوی زنان و دختران، در آینده‌ای نزدیک با یک همه‌گیری سرطان ریه در زنان جوان روبه‌رو خواهیم شد.

به گزارش ایران پژواک، دکتر علیرضا رئیسی، معاون بهداشت، از افزایش مصرف قلیان در بین زنان ایرانی خبر داده است. رئیسی با بیان اینکه مصرف قلیان در زنان ایرانی در حال افزایش است، تصریح کرد: اطلاع‌رسانی یکی از راه‌های مبارزه با این مشکل است، به‌جز آن به سخت‌گیری و جریمه نیز نیاز داریم.

سیگار در ایران با قیمتی بسیار ارزان عرضه می‌شود. مالیات بر خرده‌فروشی سیگار در ۵۸ کشور بیش از ۷۰ درصد در نظر گرفته شده است، اما در ایران تا سال گذشته این مالیات سه درصد بود.

در تهران کمتر از چهاردقیقه وقت نیاز داریم که سیگار بخریم که قیمت آن نیز از یک بطری شیر ارزان‌تر است. رئیسی با انتقاد از طرح استفساریه خروج قهوه‌خانه‌ها از فهرست اماکن عمومی اظهار کرد: اگر این اماکن خصوصی تلقی شوند، کارشناسان بهداشت محیط نیز حق ورود به آن را ندارند. با توجه به اینکه مصرف مواد دخانی در اماکن عمومی ممنوع است، این استفساریه مطرح شده تا به‌این‌ترتیب صورت‌مسئله پاک شود.

هربار مصرف قلیان معادل پنج تا ۱۰ پاکت سیگار است. استشمام دود آن نیز برابر با مصرف پنج تا ۱۰ نخ سیگار است. به دلیل وجود مواد آروماتیک موجود در تنباکو و همچنین بنزن، جذب این مواد از پوست به‌راحتی انجام می‌شود. وی افزود: سال ۹۴ تحقیقی در ۵۴ مدرسه کشور انجام شد که گروه هدف آن دانش‌آموزان ۱۳ تا ۱۵ ساله بودند.

در این بررسی مشخص شد که ۱۰.۲ درصد این نوجوانان در زمان انجام طرح مصرف‌کننده دخانیات بودند. ۹.۲ درصد آن‌ها نیز از مواد دخانی تدخینی استفاده می‌کردند. ۳.۴ درصد این نوجوانان نیز مصرف‌کننده سیگار و ۱۱.۲ درصد مصرف‌کننده قلیان بودند. همچنین ۲۴.۲ درصد آن‌ها نیز در معرض مواجهه با دود دخانیات در منزل بودند.

پیش از سخنان معاون وزیر بهداشت، در سال‌های گذشته نیز هشدارهایی مبنی‌بر افزایش مصرف دخانیات در میان زنان منتشر شده بود و هربار که بحث شیوع مصرف قلیان مطرح می‌شد، بحث پلمب قهوه‌خانه‌ها و ممنوعیت عرضه قلیان در کافی‌شاپ‌ها و رستوران‌های سنتی نیز به میان می‌آمد؛ مسئله‌ای که گفته می‌شد، منجر به تعطیلی و ورشکستگی تعداد بسیار زیادی رستوران خواهد شد. درواقع، مطابق نظر بسیاری از رستوران‌داران و صاحبان کافه‌های سنتی، تنها قلیان است که فروش مغازه را زنده نگه می‌دارد.

مصطفی خوش‌فکر، یکی از گردانندگان رستوران‌های سنتی در امیرآباد تهران است. او می‌گوید: اصلا مردم به عشق قلیان می‌آیند. طرف یک قوری چای می‌گیرد و یک قلیان و تا شب در رستوران می‌ماند. با نبودن قلیان، مشتری نصف می‌شود.

او در پاسخ به این سؤال که دلیل گرایش زنان به سمت قلیان چیست نیز می‌گوید: قلیان طعم‌های مختلف دارد و خانم‌ها برای همین می‌توانند بو و طعم مطبوعشان را در قلیان استفاده کنند. یکی از دلایل اصلی گرایش زنان به مصرف قلیان از نظر من این است.

پیش از این در یک پروژه میدانی که دلایل مصرف قلیان در میان زنان را بررسی کرده بود، زنان تفریح، فشار هم‌سالان و برابری با پسرها را دلایل اصلی گرایش به قلیان عنوان کرده بودند.

کیوان حمزه‌پور، پژوهشگر اعتیاد، درباره دلیل گرایش زنان به مصرف قلیان می‌گوید: قلیان مثل تخمه‌شکستن است؛ یعنی هم زود تمام نمی‌شود، هم وسیله‌ای برای مصاحبت است و هم اعتیادآور. علاقه زنان به قلیان در فرهنگ قدیمی ایرانی نیز وجود داشته. در دوران قاجار نیز زنان با تکیه بر مخده، ساعت‌ها با چاق‌کردن قلیان به معاشرت می‌پرداختند. درواقع قلیان وسیله‌ای است برای معاشرت.

وی افزود: در ایران معاصر هم قلیان بخشی از فرهنگ معاشرت شده. جوان‌های بدون تفریح که می‌خواهند جایی برای نشستن پیدا کنند، رو به قلیان می‌آورند که هم بوی نامطبوع سیگار را ندارد و هم به اشتباه بی‌خطر تلقی می‌شود. این در حالی است که خطر قلیان چندین‌برابر بیشتر از سیگار است.

شما شاید در یک خانواده سنتی نیز ببینید که پدر یا مرد خانواده در برابر قلیان‌کشیدن همسرش مقاومت نکند و حتی با او همراه شود، اما اصلا زیر بار سیگار نمی‌رود، چون در فرهنگ قاطبه مردم جا افتاده که قلیان مسئله عمومی ندارد. درواقع بخشی از دلیل رفتن زنان به سمت کشیدن قلیان همین نداشتن قبح جدی در میان مردم است.

به نظر می‌رسد افزایش استعمال دخانیات در میان دختران جوان، تهدیدی جدی برای نسل آینده است. این در حالی است که سن استعمال دخانیات در دختران کاهش یافته و طبق آمار، مصرف سیگار و دیگر انواع دخانیات مانند قلیان، در مکان‌های عمومی و پارک‌ها توسط دختران روندی رو به رشد دارد و با این رشد روزافزون مصرف دخانیات از سوی زنان و دختران، در آینده‌ای نزدیک با یک همه‌گیری سرطان ریه در زنان جوان روبه‌رو خواهیم شد.

انتهای پیام

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
7 + 2 =

پربازدیدها

آخرین اخبار داخلی