به گزارش ایران پژواک، خارش پوست سر یکی از اتفاقهای غیرقابل تحمل است که معمولا در اثر بر هم خوردن تعادل شیمیایی ترکیبات در بدن رخ میدهد و میتواند زندگی روزمره فرد مبتلا را مختل کند. آن هم به دلیل خارش شدید و در نتیجه پوسته پوسته شدن و بروز شوره سر که ظاهری نامرتب و به هم ریخته در موهای سر شما ایجاد میکند.
دلایل متعددی برای بروز خارش سر از سوی متخصصان پوست و مو ذکر میشود که از جمله میتوان به استفاده از بعضی محصولات مراقبت از مو با ترکیبات حساسیتزا، اگزما، انقباض عفونت قارچی و حتی خشکی پوست سر اشاره کرد. دکتر مجید میرزاخانی، متخصص پوست و مو از راههای شناخت این عارضه و روشهای درمان آن برای جلوگیری از ریزش مو به شما خواهد گفت.
خارش سر نتیجه عدم تعادل رطوبت پوست سر
بسیاری از افراد به دلایل مختلفی در طول زندگی خارش را در پوست سر خود تجربه میکنند که اولین قدم به منظور درمان و بهبود شرایط پوستی برای تشخیص و آگاهی از راهحلهای درمانی، مراجعه به متخصص پوست و بیماریهای پوست و مو است. در این شرایط او به شما خواهد گفت که خارش و خشکی پوست سر چیست.
دکتر میرزاخانی در ادامه توضیح میدهد: «هنگامی که تعادل رطوبت طبیعی پوست سر شما بر هم میخورد خارش و خشکی پوست سر میتواند نتیجه آن باشد. یک پوست سر خشک و خارش دار میتواند با افزایش سن و بروز بعضی بیماریهای پوستی مانند پسوریازیس همراه و علائم آن میتواند از خفیف تا شدید متغیر باشد. اینها علائمی هستند که به مرور ظاهر میشوند و به ما هشدار میدهد که باید مراقب باشیم و چارهای برای درمان آنها بیابیم.» گاهی عوامل داخلی هم در بدن میتواند باعث ایجاد خشکی پوست سر و خارش شود مانند درماتیت آتوپیک یا پسوریازیس از طرفی هم با افزایش سن هرچه پیرتر میشوید، پوست شما خشکتر میشود و درنهایت هم که استرس جسمی یا عاطفی، عوامل ژنتیکی و تغییر هورمونی هم عامل این عارضه است.
درمان باید با نمونهگیری و ریشهیابی آغاز شود
تمام متخصصان متعهد پوست و مو برای درمان بیماریهای پوستی اقدام به نمونهگیری و بررسی وضعیت التهاب پوستی میکنند تا برای درمان خارشهای پوستی سر بهترین درمان را انتخاب کنند. آنها با بررسی اینکه کدام عوامل خارجی که میتواند باعث ایجاد حساسیت و خارش پوست سر و ریزش موها شود همه موارد احتمالی زمینهساز این خارش مانند تغییر دما و فصول، سبک زندگی مانند رژیم غذایی مضر یا سیگار کشیدن، مصرف داروهای خاص، آلودگی محیطی و مصرف محصولاتی مانند شامپوها، صابون و بعضی ماسکهای مو را بررسی و جویا میشوند.
چون در اثر هر یک از این واکنشها خارش سر هنگامی که رطوبت طبیعی پوست سر شما از بین رفت شروع میشود و لایه محافظ آن به خطر میافتد. بنابراین با ضعیف شدن لایه محافظ پوست سر مواد مضر اجازه دارند تا بهراحتی به پوست نفوذ کرده و منجر به ورود میکروبها به پوست سر شود. این ریز ذرات آلوده میتوانند با ایجاد تحریک منجر به خارش، قرمزی و احساس سنگینی شوند.
ریزش مو یکی از پیامدهای خارش پوست سر است
شواهدی وجود دارد که نشان میدهد شورههای سر در بیشتر مواقع به علت اختلالهای پوستی که بر اثر خارش و خشکی پوست سر رخ میدهد بروز پیدا میکنند و میکروبهایی که لابهلای این شورهها قرار میگیرد به نازک شدن مو، شوره سر و حتی خشکی پوست، خارش و حساسیت آن دامن بزنند. بنابراین اگر پس از خارش طولانی مدت پوست سر دچار ریزش مو شدید، خیلی زود درمان را آغاز کنید تا با تشخیص به موقع از دلایل این ریزش باخبر شوید.
چراکه ممکن است یک مشکل اساسی بهداشتی مانند بیماری تیروئید، کمبود آهن یا یک بیماری خود ایمنی یا مصرف بعضی از داروها شما را دچار این ریزش مو کرده باشد. به همین دلیل است که توصیه میکنیم حتی همین امروز موضوع را با یک پزشک در میان بگذارید تا دریابید که چگونه میتوانید مشکل را درمان کرده و از خارش رهایی پیدا کنید.
مصرف موادشیمیایی را متوقف کنید
خشکی پوست یکی از اولین دلایلی است که منجر به خارش کف سر میشود. از آنجا که پوست بعضی از افراد به میزان کافی چربی ندارد به همین دلیل با هر شست وشو، خارش پوست شروع میشود. از طرفی رنگ و فر کردن موها هم پوست سر را دچار واکنشهای حساسیتی خواهد کرد و خشکی پس از مصرف این موادشیمیایی برای شما آزاردهنده خواهد بود.
بنابراین تا درمان کامل به غیر موارد توصیه شده از سمت پزشک مصرف هرگونه اسپری مو، شامپوهای رنگ، رنگ مو و حالتدهندههای مو را متوقف کرده، با روغنها و شامپوهایی غنی از روغن شترمرغ یا روغن بادام کف سر را التیام ببخشید.
شوره و زخمهای سر را نادیده نگیرید
خارش پوست سر بهتنهایی میتواند چالش برانگیز باشد اما زخمهای سطحی، پوسته پوسته شدن و شورههایی که بهتازگی نشانههایی از آنها را لابهلای تار موهای خود میبینید، بهتر است نادیده نگیرید. چون خیلی زود همین آسیبهای سطحی دچار عفونت شده و با تشدید خارش و احتمال بروز بیماریهای پوستی سر را افزایش میدهد.
برای اطمینان از عارضه بهوجود آمده خودتان لابهلای موها را مقابل آینه بررسی کنید و خیلی زود به پزشک مراجعه کنید، چون انتشار زخمها و عفونت ممکن است در اثر خارش شدید خیلی سریعتر اتفاق بیفتد و در مدت کوتاهی بخش عمدهای از موها را دچار ریزش کند. از سویی دیگر ممکن است اگزما باعث خارش پوست، قرمزی و خشکی پوست سر شود. درواقع نوعی عفونت روی پوست که به باکتریها اجازه میدهد به تمام نقاط پوست نفوذ کرده و منتشر شوند. اگزما عارضهای شایع است که گاهی حتی در اثر عرق کردن، گرما، حساسیت، استرس، بیماری و گردوغبار شما را گرفتار کند.
خارشهای سطحی و موقتی را چگونه درمان کنیم؟
بعضی از موارد خارش پوست سر نیاز به درمان پزشکی دارد و درصورتیکه بیشتر از یک هفته طول بکشد یا با درد، زخم یا تورم همراه باشد یا خارش آنقدر شدید باشد که در خوابیدن یا زندگی روزمره شما ایجاد اختلال کند باید موضوع را با پزشک در میان بگذارید اما در مقابل برای درمان خارشهای سطحی و جزئی بعضی درمانهای خانگی میتواند موثر باشد.
روغن نارگیل طبیعی: روغن نارگیل که بهطور طبیعی از نارگیل استخراج میشود حاوی اسیداوریک، چربی اشباع شده و خواص ضدمیکروبی است. اسیدلوریک به پوست کمک میکند تا روغن نارگیل را بهطور موثر جذب کند و درمانی تسکیندهنده برای خارش پوست سر باشد.
مدیتیشن: فعالیتهایی که باعث کاهش استرس میشوند، مانند یوگا و مدیتیشن میتواند در از بین بردن خارشهای پوستی و اگزما ناشی از اضطراب موثر باشد. این کار را همراه با درمانهای دیگر یا بهتنهایی امتحان کنید و تاثیر آن را مشاهده کنید.
چای یا روغن نعنا: روغن نعنا میتواند در کاهش شوره و تسکین پوست سر به منظور التیام خارش موثر باشد. بنابراین سعی کنید آن را با روغن دیگری مانند روغن زیتون رقیق کنید و قبل از شامپو زدن روی پوست سر ماساژ دهید. همچنین میتوانید از چای نعنا بهعنوان شستوشو بعد از شامپو استفاده کنید.
سرکه سیب: این سرکه دارای خاصیت ضدباکتریایی، ضدالتهابی و ضدقارچ است، میتواند به کاهش خارش ناشی از خشکی پوست کمک کند. پس سعی کنید سرکه سیب را در آب گرم رقیق کنید و بعد از شامپو از آن به منظور آبکشی استفاده کنید تا شوره سر و پوست سر خارشدار در مدت کوتاهی درمان شود.
انتهای پیام
ارسال نظر